Lilia Gabo, Architect en schilder in Hattem

aquarel Hattem

Lilia Gabo

Architect en schilder

Lilia Gabo is in 1937 in Leningrad in de Sovjet Unie, geboren. Tegenwoordig heeft haar stad haar oorspronkelijke naam Sint Petersburg en haar land haar oorspronkelijke naam Rusland terug. Van 1954 tot en met 1960 heeft zij architectuur gestudeerd aan de Bouwkunde Universiteit in Leningrad.

In haar vrije tijd was zij altijd bezig om te tekenen en te schilderen.
Lilia: “Sinds de tijd dat ik me herinner teken ik: als kind thuis, op school tijdens de gewone lessen en in de periode van mijn architectenopleiding permanent”.

Gedurende haar leven in Rusland bezocht zij mooie steden, dorpen en schitterende landschappen, zoals de Gouden Ring rondom Moskow, het eiland Kizi in het Onegameer, de Solovki-eilanden in het Wittemeer, de Kaukasus en de Ural, het eiland Sakhalin en Moermansk in het Noorden. Op al deze interessante plekken tekende en schilderde zij.

Sinds 1993 woont en werkt zij in Nederland en parallel aan haar werk als architect bij het architectenbureau van haar man, Leen Waardenburg, probeert zij in haar vrije tijd zo veel mogelijk te schilderen. Zij maakt portretten, landschappen, stillevens, bloemen. Gedurende haar reizen, vanuit de auto of trein, of gedurende gewone wandelingen altijd maakt zij schetsen. “Waar anderen foto’s maken maak ik een schets” aldus Lilia. Lilia maakt veelvuldig gebruik van aquarel, potlood, kleurpotlood, gouache, pastel, acryl en inkt, soms – olieverf.

Verschillende privé collecties hebben haar werken: natuurlijk in Rusland (Sint-Petersburg en Moskou) maar ook in Israël, de Verenigde Staten, Frankrijk, Curaçao en Duitsland.

Tijdens de maanden april-september schildert zij 2 tot 3 dagen per week in haar kleine atelier in “het huisje op de muur”, aan het eind van de Adelaarshoek in Hattem.